
Mayıs ruh sağlığı farkındalık ayı, ruhsal sağlık bilincini ve hayatımızdaki önemini gündeme taşıyor. Psikiyatride ruh sağlığımız ve ruhsal iyiliğimizi sağlamak icin kullanılan ilac tedavileri ve psikoterapiler başta olmak üzere bir çok tedavi imkanı mevcuttur. Bu tedavi yöntemlerinden biri olan psikoterapiler hakkında daha az şey bilinen, kimi zaman da yanlış tanınan yöntemlerdir.
“PSİKOTERAPİ SOHBET ETMEK DEĞİLDİR. KONUŞMA YETENEĞİMİZİ KULLANARAK BİLİMSEL YÖNTEMLERLE KENDİ ZİHNİ ÜZERİNDE ÇALIŞMAKTIR.”
Psikoterapi kelimeleri ve ifadeleri araç olarak kullanarak uyguladığımız bir tıbbi tedavi yöntemidir. İnsan zihninin dış dünya ile ilişki kurduğu başlıca yöntem konuşmaktır. Bu nedenle, psikoterapiler, “konuşma terapisi”dir. Zihnin dünya ile ilişki kurmak için kullandığı en temel araç, yani konuşma yeteneğimiz sayesinde, bilimsel bilgiler temelinde belirli teknik ve yöntemler kullanarak zihin üzerinde değişiklik yapabiliriz. Böylece düşünce ve duygularımızı değiştirebiliriz. Bu sayede kaygı, depresyon gibi zorlayıcı duyguları değiştirerek hayat kalitemizi artırabiliriz. Dahası zihnimizin çalışma sistemi nedeniyle, düşünce ve duygularımız değişince davranışlarımız değişir, davranışlarımız değişince hayatımız değişir. Bilimsel yöntemlerle kendi zihnimiz üzerinde çalışarak bilinçli bir şekilde hayatımızı navige edebiliriz. O halde psikoterapi hakkında mevcut yanlış inanışları değiştirmeliyiz. Psikoterapi sadece “konuşmak” değildir, “sohbet etmek” hiç değildir. Psikoterapi bilimsel yöntem ve tekniklerle kendi zihni ve hayatı üzerinde çalışmaktır.
Psikoterapistler insanlarla sadece ‘konuşmaktan’ çok daha fazlasını yaparlar. Depresyon, Kaygı Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk gibi zorlu ruhsal bozuklukları tedavi ederler. İntihar düşünceleri, yeme bozuklukları, davranış bozuklukları, kişilik sorunları gibi karmaşık ruh sağlığı sorunlarıyla başa çıkmayı sağlarlar. İnsanların geçmiş ve şimdiye ait zorlu duyguları ve derin acılarının anlatılması ve anlaşılması için alan açarak danışanların ruhsal yaralardan iyileşmesine yardımcı olurlar. Yıllarca süren özel eğitimleri sayesinde kazandıkları beceri ve donanımlarıyla ruhsal yaralara, bir cerrahın bedensel yarayı iyileştirmede kullandığı ustalığına benzer şekilde müdahale ederler.
Buna rağmen, önemli bir tıbbi tedavi yöntemi olan psikoterapi sağlık ve sigorta endüstrisi tarafından, bazen ruhsal etkenlerin fiziksel sorunlardaki belirleyici rolünü fark edemeyen veya görmezden gelen sağlık uzmanları tarafından, kimi zaman da “sohbet ediyoruz, bunu arkadaşımla da yaparım” veya “bunu herkes yapabilir” gibi düşüncelerle yeterince bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından haksızlığa uğrar.
Oysa beynimizin bedenimizin en üst konumunda olması gibi, ruhsal sağlığımız ve iyiliğimiz de, hayatımızda genel olarak “iyi olma” halimizin en başta gelen belirleyicisidir. Bu nedenle psikoterapi hayat değiştiricidir.”