Doç. Dr. M. Sıla Yazar

  • Sıla Yazar Instagram
  • Anasayfa
  • Hakkımda
    • Özgeçmiş
    • Bilimsel Etkinlikler
    • Kliniğimiz
  • Psikiyatride Kullanılan Tedavi Yöntemleri
    • Psikoterapi
    • İlaç Tedavileri
  • Psikiyatrik Bozukluklar
  • Psikiyatrist Gözünden
  • Bize ulaşın
  • Anasayfa
  • Sıla Yazar Instagram

Sıla Yazar Instagram

Sıla Yazar Instagram

drsilayazar

Ruh sağlığı sorunları yaşayanlar, yardım için kimlere başvurmalıdır?
Bu hafta 'Kulaktan Zihne Derinlemesine Yolculuk' podcastine başlıyorum. İlk bölümde "Ruh sağlığı sorunları yaşayanlar, yardım için kimlere başvurmalıdır?" konusunu ele aldım. 
Sabitli hikayelerden linke ulaşabilirsiniz.
Keyifli dinlemeler dilerim. 

#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar #psikolojipodcast
Travma sonrası stres bozukluğu olan ve olmayan k Travma sonrası stres bozukluğu olan ve olmayan kişilerde travmatik anıların entegrasyonunu 'Olay İpucu Paradigması' temelinde araştırdığımız, aynı zamanda bir TÜBİTAK projesi olan çalışmamızın bilimsel makalesi, Memory dergisinde yayınlandı.

#travmasonrası #stresbozukluğu #memorydergisi #tübitakprojesi #psikolojiaraştırması #duygusaltravma #psikoterapi #ruhsağlığı #akademikyayın #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Dünyaya gözümüzü açtığımız andan itibare Dünyaya gözümüzü açtığımız andan itibaren başlayan keşfetme ve öğrenme sürecinde, ebeveynlerimizden sonraki rehberlerimiz öğretmenlerimizdir.

İçine doğduğumuz dünyada her geçen an artan algılarımızla büyüyen, çeşitlenen, renklenen, sayısız duygu ve deneyimle zenginleşen bir akışta değişir ve gelişiriz.

Bu büyüme ve gelişme akışında rehberlerimiz olur. Rehberlerimiz, bilgi öğreterek, bilgiye ulaşmanın yollarını öğreterek, bilgiyi kullanmayı öğreterek, ama en önemlisi yeni deneyimler ve bilgilerle bu kocaman dünyada minik bilinçlerimizle kafamız karıştığında, kaygı duyduğumuzda bizi destekleyerek, yol göstererek güvende kalmamızı sağlar.

Böylece korkmadan ilerlemeye, bulunduğumuz yerden uzaklaşmaya, böylece daha çok öğrenmeye, daha çok keşfetmeye cesaret buluruz. Cesaret buldukça daha çok ilerleriz.

Biz yolumuzda ilerlerken, rehberimiz kendi yolunda kalır, yollarımız ayrılır ama kafamız karıştığında güvenle yolumuzu nasıl bulacağımızı rehberimizden öğrenmişizdir. Rehberimizin, öğretmenimizin sağladığı bilgi, destek ve güvenle dünyamızı büyüterek yolumuza devam ederiz.

Bu yolculuğun yol göstericileri ebeveynlerimizden sonra ilk karşılaştığımız rehberlerimiz, öğretmenlerimizdir.

Öğretmenlik de tıpkı hekimlik gibi, insan ruhuyla doğrudan temasta olan, ruhsal bir meslektir.

İnsanların ruhuna dokunmuş, çocukların bilgi ve güvenle dünyalarını büyütmelerine rehberlik etmeye kendini adamış bütün öğretmenlerimize, en derin sevgi, saygılarımla…

#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar #öğretmenlergünü #eğitimderehberlik #öğrenmeyolculuğu
Claudia Goldin'in Nobel ödülü alan ve kadının Claudia Goldin'in Nobel ödülü alan ve kadının çalışma alanında yaşadığı cinsiyet eşitsizliğinin 200 yıllık tarihsel sürecini incelediği çalışması, kadının iş, özel ve sosyal yaşamında kesinti yaratmadan annelik rolünü hayatına dahil etmesinin önemini ve bu geçişte kadınlara sağlanacak ruhsal destek ve rehberliğin önemini de desteklemektedir.

Kadının anneliğe geçişini, üretkenliğini ve kendini gerçekleştirme sürecini kesintiye uğratmadan devam ettirmek, kadının ruhsal sağlığı ve iyiliği için gereklidir.

Özellikle kadın bu süreçte zorlanıyorsa, anneliğe geçiş döneminde yalnız bırakılmaması son derece önemlidir.

Kadın ruh sağlığı ile ilgili bu önemli verileri, Goldin'in çalışmasının sonuçları ile birlikte değerlendirdiğimizde, kadına anneliğe geçiş sürecinde sağlanacak destek ve rehberliğin, sadece kadının birey olarak ruhsal iyiliğini sağlamakla kalmayıp, toplumsal üretkenliği de artıracağını öngörebiliriz.

#claudiagoldin #annelik #cinsiyeteşitliği #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Claudia Goldin'in ekonomi alanına getirdiği yeni Claudia Goldin'in ekonomi alanına getirdiği yeni perspektifler, Nobel Ödülü ile taçlandırıldı.

Bu yıl ekonomi alanında Nobel Ödülü'nü Harvard Üniversitesi'nden Claudia Goldin kazandı. Goldin, Nobel Ödülü kazanan üçüncü kadın oldu. Goldin, bu ödüle, kadınların çalışma alanında yaşadığı cinsiyet eşitsizliğinin 200 yıllık sürecini incelediği çalışmasıyla layık görüldü.

Goldin "Why Women Won" adlı çalışmasında, "Modern çalışma hayatı ekonomisinin doğmasını sağlayan kadınlardır" tespitini yapmaktadır.

Goldin'in incelemesi, kadının çalışma hayatına dâhil olmasının yarattığı yön değiştirici etkiyi ortaya koyarak kadın emeğine yeni bir anlayış getirmiştir.

Goldin'in gözlemleri, kadınların ekonomik beklentileriyle toplumsal ve ailevi rollerin değişimlerinin iç içe geçtiğini gösteriyor.

1960'lar ve 70'lerdeki dönüşümlerin, kadınların eğitimine yapılan yatırımların ve kişisel bağımsızlıklarının ekonomik konumlarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

Goldin'in çalışmaları, ekonominin, kişisel ve profesyonel hayat arasındaki sınırları aşarak kadınların toplumdaki rolünü nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. Bu, kadınların ekonomideki haksızlıklarla mücadelesinde önemli bir belge niteliğindedir.

#claudiagoldin #nobelödülü #cinsiyeteşitliği #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Mustafa Kemal Atatürk'ü Sevgi, Saygı ve Özleml Mustafa Kemal Atatürk'ü Sevgi, Saygı ve Özlemle Anıyoruz...

 #10Kasım #AtamızıAnıyoruz
10 Kasım, toplumun büyük bir kısmını derinde 10 Kasım, toplumun büyük bir kısmını derinden etkileyen ve ortak bir yas duygusu hissetmelerine neden olan bir gündür.

Bu kolektif yas deneyimi, bir kişinin kaybının nasıl olup da çok sayıda insanı aynı duygusal yoğunlukta etkileyebileceğini gözler önüne serer.

Ortak yas, bireylerin sadece kendi kişisel duygularıyla değil, aynı zamanda toplumun diğer üyeleriyle aynı duygusal süreci paylaştığını fark etmelerine olanak tanır. Bu ortak duygu, paylaşan insanların birbirleriyle daha derin bir bağlantı kurmasına ve ortak bir acıyı ve belleği paylaşarak birlikte hayatlarını iyileştirmeye yönlendirir.

Bu tür bir deneyim, bireyler arasında derin bir empati ve ortak bir bellek oluşturur. Ortak bir yasın ruhsal deneyimiyle birleşen umutları, özlemleri, hayalleri ve hedefleri aydınlatır, görünür kılar ve yüreklendirerek harekete geçirir.

#10kasım #MustafaKemalAtatürk #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
10 Kasım, her yıl bizi, bize kim olduğumuzu ve 10 Kasım, her yıl bizi, bize kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi hatırlamamızı sağlayan derin düşünce ve duygularımızla yakınlaştırır. Bu hatırlama süreci, bizi daha sağlam bir kimlik oluşturmaya yönlendirir. Nitekim 10 Kasım'da paylaştığımız ortak yasımız, yasın ötesinde, bir lider olarak Atatürk'ün bıraktığı izlerin kimliğimizde ne kadar belirleyici ve kalıcı olabildiğini fark etmemizi sağlar.

Kendimize ve geleceğimize olan inancımızı güçlendirir. 10 Kasım'da ortak yasımız; kimliğimizle, hikayemizle ve geleceğimizle belleğimiz, inançlarımız ve duygularımız aracılığıyla kurduğumuz bağımızı pekiştirir. Böylece güven duygusunun en önemli unsuru olan "zeminlenmemize" katkı sağlar.

#10kasım #MustafaKemalAtatürk #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Yaşadığımız kayıplar, sadece duygusal ve psi Yaşadığımız kayıplar, sadece duygusal ve psikolojik olarak değil, aynı zamanda fizyolojik olarak da bizi etkiler. Beynimiz, yaşadığımız travmatik olayları ve kayıpları işlerken birçok değişikliğe uğrar.

Stres Yanıtı: Beynimiz travma sonrası yüksek seviyede stres hormonları salgılar. Bu hormonlar, bedenimizin travmatik olaya yanıt olarak tetiklediği "savaş ya da kaç" tepkisinin bir sonucudur.

Duygusal İşleme: Amygdala, duygusal tepkilerimizi ve anılarımızı işleyen beyin bölümümüzdür. Travma sonrası bu bölge aşırı aktive olabilir, bu da bize sürekli tetikte olma hissi verir.

Bellek Oluşumu: Hippokampus, belleğimizi oluşturan beyin bölgesidir. Sürekli yüksek seviyede stres altında olmak, hippokampusun küçülmesine neden olabilir. Bu da yeni anıların oluşumunu ve eski anıların hatırlanmasını zorlaştırabilir.

Travmatik yası anlamak ve bu süreçten geçen bireylere destek olabilmek için, bu nörolojik değişiklikleri ve etkilerini de göz önünde bulundurmalıyız.

#travmayası #stresyanıtı #yasdeneyimi #yas #yassüreci
#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Bir kayıp yaşandığında, beyin bu durumu "sank Bir kayıp yaşandığında, beyin bu durumu "sanki" devam ediyormuş gibi hatırlar. Bu, bireyin yas sürecini nasıl deneyimlediğiyle doğrudan bağlantılıdır. Bu süreçte, hayata devam etmeyi ve yeni zihinsel bağlantılarla ilerlemeyi öğrenmek, bireyin duygusal iyileşme sürecinin temel bir parçasıdır. Bireyin travmatik deneyimleri zihinsel bütünlüğüne dahil edebilmesi ve zihinsel sağlığını koruyabilmesi için esastır.
 #yasdeneyimi  #yas #yassüreci
#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Dr. Ruth Malkinson'un değerli sunumuyla, travmati Dr. Ruth Malkinson'un değerli sunumuyla, travmatik yasın çok boyutlu modelini inceledik. Dünya genelinde meydana gelen felaketlerin, bireylerden topluluklara değişen etkilerini ve psikolojik süreçleri derinlemesine ele aldık. Birey ve toplum olarak yaşadığımız kayıpların doğası ve ruhsal durum üzerine etkilerini anlamaya yönelik bu kritik bilgilere değer veriyoruz. 
#DrRuthMalkinson #yas #yassüreci
#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Dr. Ruth Malkinson EABCT'de gerçekleştirdiği "Z Dr. Ruth Malkinson EABCT'de gerçekleştirdiği "Zihin, Beden ve Beyin: Travmatik Yas Sonrası Ortaya Çıkan Düşünce Süreçleri ve Bunlara Yönelik Müdahaleler" adlı sunumu ile yas sürecinin insan zihninde yarattığı etkiye Bilişsel Kuram açısından ışık tutuyor. Savaş ve kayıplarla dolu yaşadığımız bu zor günlerde, acıyı ve yası anlamak için bu sunum yol gösterici olacaktır.
Kişiselleştirilmiş Yas Müdahalesi, bireyin yaşadığı yas sürecine en uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla, yas sürecindeki kişiyle karşılıklı bir işbirliği olarak ele alınabilir. Psikoterapi, bireyin fiziksel ve içsel bağlamda kaybettiği kişiye olan bağını anlamasına yardımcı olmaya yöneliktir. Bu süreç "ebedi eksiklik" olarak da adlandırılır ve kişinin yaşadığı yası daha iyi idrak etmesine yardımcı olur. Böylece kişi, kayıp sonrası yaşamına yeni bir anlam katabilir.

#DrRuthMalkinson #yas #yassüreci
#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurduğu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurduğumuz cumhuriyetimizin 100. yılını gurur, sevinç ve saygıyla anıyoruz. Tüm ulusumuzun Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun! 
#29ekim #cumhuriyet100yıl #atatürk #cumhuriyetbayramı
Pozitif Bilişsel Davranışçı Terapi (Pozitif B Pozitif Bilişsel Davranışçı Terapi (Pozitif BDT), bilişsel davranışçı terapinin (BDT) olumlu psikolojiyle birleştirilmiş bir formudur.
 
Geleneksel BDT, bireylerin olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını tanımalarına ve bunları değiştirmelerine yardımcı olmayı amaçlar. 

Pozitif BDT ise bu yaklaşımı bir adım öteye taşıyarak, bireylerin güçlü yönlerini ve olumlu duygularını keşfetmelerine ve geliştirmelerine odaklanır.

#pozitifbdt #bilişseldavranışçıterapi #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
Savaşın yarattığı yıkım ve acı, fiziksel z Savaşın yarattığı yıkım ve acı, fiziksel zararın ötesinde derin ruhsal yaralara da neden olur. Yaşanan trajediler, kayıplar ve sürekli hissedilen güvensizlik, savaşın son bulduğu anda bitmez; bireylerin ve toplumların ruh sağlığında uzun süreli etkiler bırakır. Dünya genelinde tüm ulusların, bu yaraların derinleşmemesi için bir araya gelerek savaşın ve çatışmaların sonlandırılması yönünde harekete geçmeleri büyük bir sorumluluktur. Barış ve huzur için uluslararası topluluğun birlikte hareket etmesi şarttır.
8 Ekim Pazar günü Taş Kolej'de 'Sınav Kaygısı nedir? Sınav kaygısı ile nasıl başedilir?" konulu bir konuşma gerçekleştirdim.
7 ve 8. sınıf velilerimize yönelik bu toplantıda genel olarak sınav kaygısının, özellikle de LGS sürecinin, hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz açısından getirdiği ruhsal zorlanmaları ve baş etme yollarını  ele aldık.
Big Bang den başladık 😊
Ve önce kaygı nedir, korku nedir, korku ile kaygı arasındaki fark nedir sorularını yanıtlayarak temel kavramları tanımladık.
Sınavda belli düzeyde sınırlı  kaldığında yararlı olabilen kaygının, patolojik düzeyde olduğunda  korku sarmalını tetikleyerek öğrencinin, dikkat, odaklanma, akıl yürütme gibi zihinsel becerilerini  nasıl verimli çalışamaz hale getirdiğini inceledik.
Bu zorlu süreçte kaygının nasıl yönetilebileceğini ele aldık. 
Sınav döneminin doğası gereği yarattığı zorluklar karşısında psikolojik dayanıklılığımızı nasıl artırabileceğimize dair ipuçlarından bahsettik. 
Taş Kolej'nin ayrıcalıklı eğitim anlayışını yansıtan Veli Sempozyumu'nda, alanında uzman diğer konuşmacılarla birlikte velilere rehber olmaya gayret ettik.
Hem Taş Koleji ailesi üyesi bir  LGS velisi olarak birincil deneyimimi, hem de psikiyatrist-psikoterapist kimliğimle profesyonel açıdan  sınav sürecindeki zorlukları ve sınav kaygısını  katılımcılarla paylaştım. 
Bu önemli etkinlikte yer almaktan dolayı çok mutluyum. 
Değerli emekleri ve davetleri için Taş Kolej ailesine teşekkürlerimi sunuyorum.

#lgsstresi #taşkolej #psikoterapi #psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar
4-7 Ekim 2023 tarihlerinde Antalya'da gerceklesen 4-7 Ekim 2023 tarihlerinde Antalya'da gerceklesen Avrupa Bilişsel Davranisci Terapiler Kongresi'ni düzenleyen Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği 'ne, Düzenleme kurulu'na ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim. 

Bilimsel içeriği zengin, güncel ve alandaki ihtiyaçların özenle gözetilerek oluşturulduğu zengin  bilimsel  program çok yararlı ve zihin açıcıydı. Yurt dışından gelen cok sayıda konuşmacı, alanda çalışan psikoterapistler olarak bizzat ulaşma imkanını her zaman bulamadığımız, alanının en yetkin ve öncü isimleriydi. Onlarla  EABCT2023 sayesinde bir araya gelmek bir çok önemli kazanım sağladı.

Kongrenin sıcak ve cömert (ikramlariyla da) atmosferi, bir eğitim ve merak  coşkusu  yarattı. 
 Kongre düzenleme kurullarında görev almış biri olarak, bu başarılı kongrenin arka planında  nasıl büyük bir emek ve özveri olduğunu biliyorum. Emegi geçenler sagolsunlar, varolsunlar.

@bdpd_resmi_hesap @eabct2023
2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün teması: " 2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün teması:
"Zihinlerimiz Haklarımız"
Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır.
 Her birey, en yüksek standartta ruh sağlığına sahip olma hakkına sahiptir. 
Ne yazık ki, dünya genelinde birçok kişi bu temel hakka tam anlamıyla sahip değil. Ruh sağlığı sorunları yaşayan birçok insan ayrımcılıkla karşılaşıyor, toplum yaşamından dışlanıyor ve gerekli bakımı alamıyor. 
Dünya Sağlık Örgütü, bu hakkın farkındalığını artırmak ve herkesin kaliteli ruh sağlığı bakımına erişimini sağlamak için çalışıyor. 

#dünyaruhsağlığıgünü #zihinlerimizhaklarımız @who_turkiye
EABCT Avrupa Bilişsel Davranışçı Psikoterapil EABCT Avrupa Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Kongresi'nde kadının annelik deneyimini Bilişsel Davranışçı perspektiften inceleyerek, tartışacağımız bir sunum yapacağım. Konumuz: "Woman-Focused Approach To Woman's Transition To Motherhood From The Perspective Of Cognitive Theory. "Kadının Anneliğe Geçişinde Bilişsel Teori Perspektifinden Kadına odaklı Yaklaşım" Bu kongre, Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (BDT) alanında dünyanın çeşitli yerlerinden uzmanları bir araya getiriyor ve bu yıl "CBT in a Changing World: Migration And Cultural Diversity" temasıyla Antalya'da düzenleniyor. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler alanında son gelişmeleri tartışacağımız ve farklı yaklaşım ve tekniklerle psikoterapi donanımımızı zenginleştireceğimiz kongreye, yarından itibaren katılıyor olacağım ✈

#EABCT #antalya #bilişseldavranışçıterapi #annelik #kongre #bilişselteori
"Kill Bill" serisi Quentin Tarantino'nun çizgi ro "Kill Bill" serisi Quentin Tarantino'nun çizgi roman tadında ve özellikle kılıç sahneleriyle ünlü, şiddet dozu epey yüksek üçlemesinin ikinci filmi. 2004 yapımı olan Kill Bill 2'de, Uma Thurman'ın canlandırdığı "Bride" karakteri, dövüş sanatları üstadı, son derece acımasız olabilen, dayanıklı, bir amaca adanmış savaşçı bir kadın. Bütün bu maskülen özelliklerle oluşturulmuş bu karakterin, uzak kaldığı kızıyla buluşmasıyla şefkatli ve kızıyla derin bir bağ kuran anneye dönüşmesi bana çok etkileyici gelmişti.
Dış dünyada savaşan, erkeklere atfedilen özelliklerde erkeklerden daha usta bir kadının, aynı zamanda anne rolünde şefkatle kucaklayan olması, kadının annelik deneyimini bambaşka bir açıdan görünür kılıyordu.
Günümüz modern dünyasında iş, ekonomik bağımsızlık, sosyal yaşam, kendine yatırım yapma gibi birçok alanda savaşırken, beraberinde anneliği harmanlayan kadınların durumuna ne kadar benziyor diye düşündüm. Her ne kadar yönetmen ve senarist Tarantino filmde bunu amaçlamasa ve muhtemelen farkında bile olmasa da ☺.
Haftaya bir sunum yapacağım EABCT 2023 (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies) kongresi'nin 2017 yılında Ljubljana'da yapılan kongresinde de, benzer temalı bir sunum yapmış ve sunum içeriğiyle benzeşen yönleriyle bu filme sunumumda yer vermiştim. EABCT 2023 için yaptığım sunum çalışmalarımda rast geldiğim bu keyifli ayrıntıyı film önerisi olarak paylaşmak istedim. Tabii Tarantino'nun ikonik şiddet sahnelerine tahammül edebilecek aksiyon meraklılarına 😉.

#psikiyatristsılayazar #psikoterapistsılayazar #anneolmak #killbill
Daha fazla yükle Instagram'da takip et

Bize Ulaşın

Telefon / Whatsapp

 +90 (541) 334 3484

Email

info@silayazarpsikiyatripsikoterapi.com

Adres

Harbiye Mah. Valikonağı Cad.
Marmara Apt. No:16 Kat:1 D:2
34367 Nişantaşı – Şişli / İstanbul

Google Haritalarda açın.

Saatler
Pazartesi–Cuma: 9:00–18:00

Yeni Eklenenler

  • Anksiyete (kaygı) nedir? Anksiyete (kaygı) bozuklukları nelerdir?

    Anksiyete zihin ve/veya beden, zorlayıcı, tehli...
  • Doç. Dr. Sla Yazar

    EABCT – 2023

    EABCT Avrupa Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler...
  • Önyargılar, Atomu Parçalamak, Bilişsel Terapi ve Einstein’a Dair

    “Önyargıları değiştirmek atomu parçalamaktan zo...
  • Arayış Dizisi: Karganın Kılavuzluğunda Şifalanma Arayışı

    Arayış, Emin Alper imzası, seçkin oyuncu kadros...
  • Psikiyatride Kullanılan Tedavi Yöntemleri

    Psikiyatride kullanılan tedavi yöntemleri neler...

DOÇ. DR. M. SILA YAZAR

İLETİŞİM

 +90 (544) 464 15 17

Email: info@silayazarpsikiyatripsikoterapi.com

Harbiye Mah. Valikonağı Cad.
Marmara Apt. No:16 Kat:1 D:2
34367 Nişantaşı – Şişli / İstanbul

 Google Haritalarda Açın

  • GET SOCIAL

Doç. Dr. M. Sıla Yazar 2023 © Tüm hakları saklıdır.
Tasarım Uygulama SyberiumTechs

YUKARI